Czosnek niedźwiedzi – poznaj jego właściwości i zastosowanie!

Czosnek niedźwiedzi to mniej znany kuzyn czosnku pospolitego. Warto wiedzieć, że nie tylko wykazuje wszystkie jego dobroczynne właściwości, ale nawet zawiera więcej niektórych substancji. Jakie jeszcze właściwości czosnku niedźwiedziego warto znać? Kto nie powinien go stosować?

Czosnek niedźwiedzi – właściwości, o których każdy powinien wiedzieć!

Czosnek znany jest jako doskonałe remedium na wiele dolegliwości. Powiada się nawet, że jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki zawartości witamin, soli mineralnych, mikroelementów, a także związków flawonoidowych.

Czosnek (zarówno pospolity, jak i niedźwiedzi) zawiera również allicynę i siarczki. Zwalcza bakterie, pomaga także szybciej uporać się z infekcjami.

-22%
5,49  4,29 

Czosnek niedźwiedzi ma jednak pewną przewagę wobec czosnku pospolitego: to większa zawartość związków siarki. Dzięki temu działa jeszcze silniej na:

  •       wirusy;
  •       bakterie;
  •       grzyby (przede wszystkim Candida albicans).

Jakie jeszcze właściwości ma czosnek niedźwiedzi? To przede wszystkim działanie:

  •       antynowotworowe;
  •       uodparniające;
  •       podnoszące poziom „dobrego” cholesterolu i obniżające ten „zły”;
  •       wzmacniające układ sercowo – naczyniowy;
  •       oczyszczające wątrobę i organizm z toksyn.

Ze względu na wysoką zawartość siarki, czosnek niedźwiedzi jest również dość często wykorzystywany w leczeniu chorób pasożytniczych układu pokarmowego.

Czy każdy może spożywać czosnek niedźwiedzi? Przeciwwskazania do stosowania

Wydaje się, że spożywanie czosnku niedźwiedziego przynosi same korzyści. Czy istnieją więc jakieś przeciwwskazania do jego używania?

Przyjmuje się, że to roślina bezpieczna i raczej nie ma wyraźnych przeciwwskazań do spożywania. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby mające problemy z niedokrwistością, a także przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Jak w przypadku każdego zioła i leku, należy zawsze zachować także szczególną ostrożność w czasie ciąży oraz karmienia piersią.

Czosnek niedźwiedzi jako przyprawa

W odróżnieniu od czosnku pospolitego, czosnek niedźwiedzi to nie ząbki, a liście. Nie są tak ostre i charakterystyczne w smaku jak ząbki, ale również nadają potrawom wyrazistego, głębokiego smaku.

Czosnek niedźwiedzi znajduje więc dzięki temu dość szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się przede wszystkim z mięsem różnego rodzaju, smażonym i pieczonym.

Sprawdzi się także jako dodatek do zup i surówek. Czosnek niedźwiedzi jest stosunkowo łatwo dostępny, przede wszystkim w postaci całych bądź ciętych, suszonych liści.

Czosnek niedźwiedzi – przepisy na zdrowie!

Nie lubisz smaku i zapachu czosnku pospolitego? Nie musisz jednak rezygnować z właściwości zdrowotnych, jakie posiada. Wystarczy, że wykorzystasz właśnie czosnek niedźwiedzi. Przepisów na użycie go w kuchni jest sporo.

Jednym z bardzo popularnych jest oliwa z czosnkiem niedźwiedzim. Jak ją zrobić? Wystarczy do butelki oliwy z oliwek dodać kilkanaście liści czosnku (z odciętymi główkami), a następnie zamknąć butelkę i odstawić na kilkanaście dni w zacienione miejsce. Po tym czasie wyjmij liście. Oliwa będzie zdatna do spożycia przez około 12 tygodni. To świetny sposób na aromatyczny dodatek – tłuszcz do smażenia albo oliwę do sałatek. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *