Zastosowanie ziół w gastronomii to lepszy smak i trawienie

Stosowanie ziół wiąże się z wieloma korzyściami. Wiele z nich wyróżnia się unikalnymi właściwościami, jednak to nie jedyne zalety. Należy podkreślić, że zastosowanie ziół w gastronomii doskonale podkreśli głębie smaku wielu potraw. Co więcej – niektórych z nich ciężko sobie nawet wyobrazić bez szczypty tych cennych roślin.

 

Zastosowanie ziół w gastronomii – jakie rośliny?

Jakie jest w ogóle zastosowanie ziół w gastronomii i które z nich są szczególne cenne? Najchętniej kucharze sięgają po rośliny, które wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Szczypta tego typu przypraw doskonale współgra z daniami mięsnymi, rybnymi, a nawet deserami.

 

Po co w ogóle dodawać zioła?

Zioła w gastronomii zasadniczo pełnią dwie funkcje. Z uwagi na swój aromat tworzą doskonałą kompozycję z wieloma daniami, więc ciężko sobie wyobrazić przybornik kuchenny bez pojemników na te przyprawy. Z drugiej jednak strony rośliny te wyróżniają się działaniem prozdrowotnym i np. mięta poprawiając trawienie, doskonale sprawdzi się jako dodatek do podawanych na końcu deserów.

 

Z których ziół najchętniej korzystamy?

Zastosowanie ziół w gastronomii cieszy się długą i bogatą historią. Z historycznego punktu widzenia najchętniemy sięgamy po te rośliny, które rosną w najbliższej okolicy. Dlatego dla polskiej kuchni charakterystyczne są: mięta, tymianek, pietruszka, koper oraz szczypiorek.

 

Zastosowanie ziół w gastronomii

Mając na uwadze możliwość handlu z innymi krajami, do Polski przybyło znacznie więcej ziół, które znalazły zastosowanie w gastronomii. Czym się wyróżniają i do jakich potraw je stosować?

  • bazylia – są to bardzo aromatyczne zioła, które zyskały szczególną popularność w kuchni. Doskonale komponuje się z czosnkiem i można ją dodawać do makaronów, sałatek, tart, twarogów, a nawet do potraw mięsnych;
  • pietruszka – w tym przypadku zastosowanie kulinarne ma cała roślina. Korzeń pietruszki podkreśli smak zup i sałatek, z kolei nać można dodać do mięs i ryb (a także rosołu!);
  • koper – ziemniaczki z koperkiem brzmią wspaniale. Zioła te wyróżniają się wyjątkowym aromatem, który doskonale będzie współgrał także z serami, sałatkami oraz zupami;
  • oregano – zastosowanie tych ziół w gastronomii jest wszechstronne. Roślina znana od stuleci, bez której pizza czy spaghetti nie istnieją. Doskonale podkreśla smak sosów oraz mięs, sprawdzi się także jako dodatek do wódki lub likierów;
  • mięta – zastosowanie tych roślin ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Sprawdzi się jako przyprawa do dań wytrawnych, a także słodkich. Mięta znajduje się w przepisach na pyszne desery oraz napoje;
  • tymianek – z uwagi na silny i specyficzny aromat sprawdza się jako przyprawa głównie przy daniach mięsnych, rybnych oraz do sosów;
  • majeranek – absolutna podstawa do dań tłustych i ciężkostrawnych. Zapobiega wzdęciom i wspomaga pracę jelit;
  • liść laurowy – niezwykle aromatyczna roślina, która jest obowiązkowym składnikiem polskiego bigosu. Nadaje się także do podkreślania smaku sosów, zup, pieczeni oraz potraw mięsnych;
  • estragon – wyróżnia się słodko-gorzkim smakiem. Stanowi doskonałe uzupełnienie typowo polskich kiszonek, podkreśla smak również potraw rybnych, zup oraz sałatek. Obowiązuje nadrzędna zasada – estragonu nie wolno gotować;
  • kolendra – idealne uzupełnienie potraw kuchni meksykańskiej oraz chińskiej. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do piwa.

 

Zioła w kuchni to bogactwo smaku

Zastosowanie ziół w gastronomii nikogo nie dziwi. Szczególnie dotyczy to aromatycznych roślin, które podkreślą głębię smaku wzbogaconych nimi potraw. Wykorzystanie części z nich przyspieszy także trawienie, dlatego warto je dodawać do ciężkostrawnych dań lub do deserów, które podajemy na końcu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *