Ziołowe metody na obniżenie poziomu cukru we krwi

Podwyższony poziom cukru we krwi jest niebezpieczny dla zdrowia. Przyczyn takiego stanu może być wiele, jednak najczęstsze to: otyłość, cukrzyca typu 2 oraz nieprawidłowa dieta, bogata w cukier i produkty przetworzone. Im dłużej cukier jest podwyższony, tym większe ryzyko wystąpienia poważnych chorób. Hiperglikemia (czyli przecukrzenie) nie zawsze daje jasne do rozpoznania objawy, ale jest stanem bardzo niebezpiecznym. Jeżeli zbyt wysoki stan cukru utrzymuje się przez długi czas, może prowadzić to do niepożądanych zmian w organizmie, jak zawał, udar mózgu, uszkodzenia naczyń krwionośnych i układu nerwowego, a nawet do pogorszenia lub całkowitej utraty wzroku. 

Jak na co dzień dbać o prawidłowy poziom cukru we krwi?

W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy poziom cukru we krwi należy monitorować na bieżąco, by w razie potrzeby przyjąć leki lub insulinę. Jeżeli jednak nie chorujesz na cukrzycę, jednak wiesz, że Twój tryb życia (zła dieta, używki – tytoń, kawa) może wiązać się z ryzykiem nadmiernego stężenia cukru we krwi, warto działać profilaktycznie i do codziennej diety włączyć raptem kilka ziół, które skutecznie pomagają unormować ten stan. Jeżeli chorujesz na cukrzycę, to włączenie do diety ziół (obok leków) o działaniu obniżającym stężenie cukru we krwi powinno być bezwzględnie ustalone z diabetologiem. Jakie zioła mają cudowne działanie normujące poziom cukru? To morwa biała, kozieradka, liść pokrzywy, ziele rutwicy, owoce jałowca, czosnek, liść aloesu, kora cynamonowca, korzeń żeń-szenia i czarne jagody. Jakie działanie ma każde z nich, kiedy warto po nie sięgać i jak stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!

Morwa biała – skuteczny i naturalny pogromca cukru

Jednym z najbardziej znanych ziół pomocnych w obniżaniu poziomu cukru jest morwa biała. Roślina ta zalicza się do tzw. superfoods, czyli produktów naturalnych o dobroczynnym wpływie na organizm. Regularne spożywanie morwy białej wyrównuje poziom glukozy i przeciwdziała hipoglikemii. Takie działanie wykazują przede wszystkim liście. Składniki w nich zawarte wpływają również na hamowanie aktywności enzymów trawiennych, odpowiedzialnych za przemianę węglowodanów. Morwa biała jest więc polecana także osobom, które dbają o linię i nie chcą przytyć lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. 2 łyżeczki liści morwy wystarczy zalać wrzątkiem, zaparzać pod przykryciem przez 10 minut, odcedzić i wypić. Rekomendowane spożycie to 2 szklanki naparu dziennie, najlepiej przed posiłkiem. 

Na co jeszcze pomaga morwa?

Na tym jednak nie koniec. Dobroczynne działanie wykazują również owoce tej rośliny. Są one bogate w pektyny, garbniki i flawonoidy, które wpływają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Włączenie tego zioła do codziennej diety zaleca się także osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i chorującym na miażdżycę. Morwa kompleksowo wspiera organizm, dlatego powinni spożywać ją także sportowcy oraz osoby pracujące fizycznie. Owoce wspierają również funkcjonowanie układu trawiennego, a przede wszystkim jelit. Można spożywać je na surowo lub suszone. 

Pozostałe zastosowania morwy białej

Morwa biała powinna znaleźć się w diecie nie tylko cukrzyków i osób szczególnie narażonych na zbyt wysokie stężenie cukru we krwi. Jest również bogata w antyoksydanty, dzięki czemu ma działanie antynowotworowe. Pomaga również chronić przed miażdżycą – roślina ta obniża stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Pij więc napary z morwy i jedz owoce (świeże lub suszone), by nie tylko unormować stężenie cukru, ale także kompleksowo wzmocnić i ochronić organizm. Ta roślina wydaje się więc niezbędna w codziennej diecie osób:

  • odchudzających się – usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego;
  • ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 – wspomaga działanie leków, ale może być stosowana łącznie z nimi wyłącznie po konsultacji z diabetologiem;
  • żyjących w stresie – zioło to wpływa korzystnie na układ nerwowy;
  • ceniących profilaktykę nowotworów – morwa działa antyoksydacyjnie. 

Morwa uchodzi za zioło o najskuteczniejszym działaniu pod kątem regulowania stężenia cukru we krwi. Oprócz niej jest jeszcze kilka innych roślin, które również są nieocenionym wsparciem w codziennym dbaniu o utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Morwa biała owoc 250g

19,99 

  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Jest świetnym uzupełnieniem błonnika w codziennej diecie.
  • Charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C niż podobna porcja pomarańczy.
SKU: 5903240520640 Kategoria:
Czytaj dalej

Kozieradka a obniżenie poziomu cukru we krwi – najważniejsze fakty

Kozieradka to roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Może być używana w różnej formie: przyprawy do dań, oleju (również jako dodatek do dań lub do spożywania solo, w formie kuracji), a także suszu do zaparzania ziołowego naparu i picia w formie herbaty. Liczne badania wykazały, że nasiona kozieradki mają korzystny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Potwierdzają również, że redukuje poziom glukozy także u osób chorujących na cukrzycę (obu typów). Wszystko dzięki zawartości związków fenolowych i flawonoidów, które ograniczają wchłanianie cukrów. Regularne spożywanie kozieradki sprawia, że poziom glukozy po posiłku nie wzrasta gwałtownie. 

Pozostałe właściwości zdrowotne kozieradki

Roślina ta, podobnie jak morwa, również ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki temu przyspiesza metabolizm, co bez wątpienia docenią osoby dbające o linię. Po nasiona kozieradki lub herbatkę z niej powinny sięgać więc nie tylko osoby borykające się z nadmiarem cukru we krwi, ale także te w czasie kuracji odchudzających i oczyszczających organizm. Kozieradka ma również właściwości przeciwbólowe oraz przeciwgrzybicze. Zawiera korzystne dla organizmu tłuszcze i białka, a także lecytynę (dzięki czemu usprawnia funkcjonowanie mózgu: poprawia pamięć i koncentrację). To także bogactwo witamin: D, F, PP oraz saponiny steroidowej, która obniża poziom “złego” cholesterolu we krwi.

Kozieradka 200g

10,99  9,99 

Kozieradka

 

  • Obniża poziom cholesterolu
  • Ułatwia trawienie pokarmów i przyswajanie ich
  • Przyczynia się do obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu
SKU: 5903240520541 Kategoria:
Czytaj dalej

Pokrzywa: nie tylko na układ moczowy!

Pokrzywa to jedno z nadal niedocenianych ziół, które mają jednak cudowne wręcz właściwości. Roślina ta kojarzy się przede wszystkim z chwastem i liśćmi pozostawiającymi nieprzyjemne bąble na skórze. Jednak jej właściwości prozdrowotne są znane już od setek lat. Napary z pokrzywy zaleca się pić przede wszystkim osobom odchudzającym się. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, działa również moczopędnie, dzięki czemu w znacznym stopniu wspomaga oczyszczanie nerek. Jest także nieoceniona jako element profilaktyki i leczenia cukrzycy. Zioło to zawiera bowiem substancje, które niemal całkowicie hamują wydzielanie enzymów trzustkowych. Obniża więc poziom cukru we krwi. 

Na co jeszcze działa pokrzywa?

Pokrzywa nie tylko reguluje poziom cukru, ale ma również właściwości obniżające cholesterol. Najlepsze efekty przynosi picie naparów z liści pokrzywy. Mają one zastosowanie również w kosmetyce. Ponieważ ta roślina wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, ostudzone napary można wykorzystać do pielęgnacji skóry trądzikowej (do przemywania zamiast tonikiem), a także w formie wzmacniającej i nabłyszczającej płukanki do włosów.

Pokrzywa

4,99 12,99 

Pokrzywa

 

  • pokrzywa wykazuje też właściwości moczopędne, dlatego zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu i polecana jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową
  • pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie poprzez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia, które również są niezwykle potrzebne, aby cały organizm funkcjonował dobrze oraz miał wysoką odporność
  • pokrzywa jest również najbogatszym naturalnym źródłem żelaza, co predestynuje ją do stosowania przez kobiety będące w trakcie ciąży lub menopauzy
SKU: brak Kategoria:
Czytaj dalej

Ziele rutwicy – na cukier i odchudzanie

Ziele rutwicy nie należy do najpopularniejszych ziół – a szkoda, bo wykazuje doskonałe działanie regulujące poziom cukru we krwi oraz metabolizmu węglowodanów. Działanie to zawdzięcza przede wszystkim dwóm substancjom, będącym pochodnymi guanidyny. To galegina i hydroksy-4-galegina. Mają one bezpośredni wpływ na uwalnianie glukozy i zmniejszają jej stężenie we krwi. Regulacja metabolizmu węglowodanów możliwa jest dzięki zawartości soli chromu. Ziele rutwicy spożywa się najczęściej w formie naparów. 

Owoce jałowca – obniżanie cukru i kompleksowe wsparcie organizmu

Kolejnym ziołem niezbyt popularnym, za to nieocenionym w działaniu przeciwko cukrzycy jest jałowiec, a ściślej: jego owoce. Są bogate w sole mineralne i garbniki, a dodatkowo we flawonoidy czy seskwiterpeny, które obniżają poziom glikemii nawet o ⅓.W przypadku jałowca trzeba jednak zachować kilka środków ostrożności. Nie powinny sięgać po niego ciężarne kobiety. Nie zaleca się również spożywania owoców jałowca przez długi czas, ponieważ substancje w nim zawarte mogą podrażniać błonę śluzową układu trawiennego oraz nerek. Oprócz regulowania poziomu cukru we krwi, owoce jałowca działają również korzystnie na organizm w przypadku bolesnych miesiączek, artretyzmu czy nadczynności tarczycy. Z jałowca można robić wino i piwo. Najwygodniej spożywa się go jednak w postaci naparów i wywarów. Wystarczy zaparzyć 1-2 łyżeczki owoców, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. 

Czosnek nie tylko od przeziębienia

Czosnek kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą do wielu dań, a także z naturalnym antybiotykiem kompleksowo wzmacniającym organizm i wspierającym go w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Warto jednak wiedzieć, że regularne spożywanie czosnku pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, czosnek nierzadko stanowi jeden ze składników leków przeciwcukrzycowych. Wzmacnia wrażliwość na insulinę, a badania wykazały, że przy spożywaniu go już 2 razy dziennie poziom cukru po posiłku znacznie się zmniejsza. Czosnek można jeść zarówno w postaci świeżych główek (tartych, mielonych, siekanych, krojonych etc.), jak i w postaci suszonej (w formie przyprawy w torebkach).

Liść aloesu nie tylko poprawi wygląd skóry, ale przeciwdziała również cukrzycy!

Aloes to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, znana przede wszystkim z właściwości pielęgnacyjnych. Warto jednak wiedzieć, że spożywanie aloesu ma nie mniej korzyści. Jedną z najważniejszych jest obniżanie poziomu cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie przy cukrzycy typu 2. Sok z aloesu nie tylko zmniejsza poziom glukozy, ale działa również wzmacniająco na nerki i jelito grube. Stosowanie rozsądnej diety z ograniczoną ilością węglowodanów, w połączeniu z regularnym spożywaniem soku z aloesu przyniesie wymierne i satysfakcjonujące efekty. Rekomendowana ilość dziennego spożycia soku to do 15 ml. Najlepiej wybierać soki w 100% naturalne, bez dodatku cukrów i innych substancji. 

Cynamon nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale także redukuje cukier we krwi

Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni. Nadaje się do niemal każdego dania. Trzeba jednak wiedzieć, że ta roślina to nie tylko wyśmienity smak, ale także działanie prozdrowotne. Korzeń cynamonowca spożywany regularnie ma wyjątkowe działanie hipoglikemiczne. Właściwości lecznicze ma przede wszystkim kora młodych części rośliny. Cynamon warto spożywać zarówno w przebiegu cukrzycy typu 2, jak i profilaktycznie. 

Korzeń żeń-szenia: zwiększa wydajność organizmu i obniża poziom glukozy

Żeń-szeń znany jest głównie ze swojego działania wspierającego wydajność umysłu. Wpływa korzystnie na procesy myślenia, zapamiętywania i ogólnej koncentracji. Ma także działanie witalizujące organizm. Nie każdy jednak wie, że ta roślina ma o wiele więcej zastosowań. Jednym z nich jest właśnie obniżanie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie ochronne na trzustkę, co w naturalny sposób reguluje wydzielanie insuliny. Żeń-szeń w codziennej diecie przyda się również osobom na diecie (wspiera układ nerwowy, podnosi wydajność organizmu) oraz zażywającym dużo leków (wzmacnia i regeneruje wątrobę). Roślinę tę można spożywać na kilka sposobów: w postaci suszu do przygotowywania naparów i wywarów, a także w formie suplementów diety – najczęściej to kapsułki lub tabletki do połykania. 

Czarne jagody leśne a poziom glukozy we krwi

Jagody zawierają mnóstwo witaminy A, która odpowiada w dużej mierze za ostrość widzenia i kondycję narządu wzroku. Przyjmuje się również, że czarne jagody, dzięki glikokininom wpływają także na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Istnieją również hipotezy na temat tego, że czarne jagody mają bezpośredni wpływ na wydzielanie insuliny. W sezonie warto więc zajadać się tymi owocami, a poza nim – sięgać po suplementy diety (jak najbardziej naturalne), by wspierać organizm i walczyć z nadmiarem cukru we krwi. 

Zioła wspomagające obniżanie cukru we krwi – podsumowanie

Zioła od setek lat wykorzystywane były w leczeniu różnych schorzeń. To naturalne, a jednocześnie skuteczne środki, które są dość bezpieczne do stosowania. Jeżeli jednak przyjmujesz jakieś leki lub chorujesz na cukrzycę typu 2, przed rozpoczęciem ziołoterapii koniecznie skonsultuj się ze swoim diabetologiem. Jeśli jednak sięgasz po nie profilaktycznie, to wystarczy, że będziesz stosować je w rekomendowanych dawkach. 

 

Wrotycz pospolity 50g

7,99 

  • Doskonale sprawdza się w przypadku zatruć i dolegliwości żołądkowych, ponieważ pobudza błonę żołądka do wydzielania śluzu.
  • Wyciągi z wrotyczu pospolitego działają przeciwrobaczo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.
  • Stosowany zewnętrznie może być pomocny przy łagodzeniu bólów reumatycznych.
SKU: 5903240520657 Kategoria:
Czytaj dalej

Siemię lniane złociste 200g

6,50 

  • Idealny uzupełnienie diety dla osób dbających o linię – wywołuje szybsze uczucie sytości oraz ogranicza apetyt.
  • Z uwagi na wysoką zawartość błonnika siemię wspomaga regulację układu pokarmowego oraz sprawdza się w przypadku problemów z wypróżnianiem.
  • Polecane przy chorobie refluksowej – dzięki zawartości substancji śluzowych, łagodzi pieczenie w przełyku oraz chroni śluzówkę.
SKU: 5903240520688 Kategoria:
Czytaj dalej

Żywokost korzeń 100g

9,99 

  • Jest nieocenioną pomocą przy gojeniu złamanych kości i zwichnięć stawów.
  • Łagodzi bóle reumatyczne i bóle kręgosłupa. 
  • Idealnie nadaje się do leczenia stanów zapalnych ścięgien.
SKU: 5903240520664 Kategoria:
Czytaj dalej

Morwa biała owoc 250g

19,99 

  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Jest świetnym uzupełnieniem błonnika w codziennej diecie.
  • Charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C niż podobna porcja pomarańczy.
SKU: 5903240520640 Kategoria:
Czytaj dalej

Koniczyna Czerwona 25g – cięta

5,99 

  • Dzięki zawartości izoflawonów skutecznie łagodzi uciążliwe objawy menopauzy.
  • Pomaga w leczeniu trądziku androgenowego u kobiet. 
  • Zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe.
SKU: 5903240520626 Kategoria:
Czytaj dalej

Koniczyna Czerwona 25g – kwiat

7,99 

  • Dzięki zawartości izoflawonów skutecznie łagodzi uciążliwe objawy menopauzy.
  • Pomaga w leczeniu trądziku androgenowego u kobiet. 
  • Zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe.
SKU: 5903240520633 Kategoria:
Czytaj dalej

Piołun 50g

8,00  6,49 

Piołun

 

  • Świetnie radzi sobie z niestrawnością i wzdęciami
  • Ma silne właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące
  • Polecany jest przy łagodnych dolegliwościach związanych z układem moczowym
SKU: 5903240520602 Kategoria:
Czytaj dalej

Lukrecja 100g

12,99  10,99 

Lukrecja

 

  • Posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Przyspiesza gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także regeneruje podrażnioną śluzówkę żołądka
  • Dzięki swym właściwościom wykrztuśnym polecana jest przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, oraz przy chorobach gardła i oskrzeli.
SKU: 5903240520619 Kategoria:
Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *